jump to navigation

Интересно

Кафето – най-популярната напитка в целия свят. Притежаващо прекрасен аромат, изискан вкус и силно тонизиращо действие, то представлява един стратегически важен продукт в световната търговия. По своето значение кафето успешно може да се сравни с нефта, като осигурява средства за препитание за милиони хора. За няколко столетия история, кафето е спечелило множество почитатели.
Подходящо при всеки повод – на делови обяд , на вечеря, в ресторант и в бар – тази прекрасна напитка, традиционно съпровожда общуването и е неизменен елемент при срещи с приятели, роднини и колеги.

Разпространението на кафето по света е съпътствано с много куриозни факти. Повечето съвременни любители на тази напитка дори не подозират, колко забавни и любопитни събития съпровождат богатата история на кафето.

215 г. преди Христа – Александрийският математик Херон изобретява ‘автомат’ за продажба на свещена вода в египетските храмове чрез пускане на бронзова монета в специален отвор. Това са първите исторически данни за появата на ‘самопродаващ автомат’. 500 г. след Христа – Първи стъпки в култивиране на кафето. 1076 г. след Христа – В Китай се правят вендинг машини за продажба на моливи. 1660 – Холандците пренасят кафето в Америка. 1822 – Първата машина за еспресо е изобретена във Франция. 1886 – В САЩ са получени патенти за разработки на първите монетни механизми. 1888 – Компанията на Томас Адамс инсталира първите вендинг автомати за продажба на дъвки. 1901 – Открита е технологията за инстантно кафе от Сатори Като в Чикаго. 1946 – Изобретена е първата вендинг машина за кафе, с което започва масовото й използване за ‘кафе паузи’ в офиси и институции. 1960 – Въведени са механизми за приемане на банкноти при вендинг автоматите; разработва се вендинг машина за кафе с чашков механизъм. 1988 – За пръв път е инсталирана мелачка в кафе машина. 1991 – Вендинг автоматите предлагат кафе с различни аромати, еспресо и капучино. 1995 – Кафето е официално обявено за най-популярната напитка в света с консумация от 400 милиарда напитки годишно.

Реклами
%d блогъра харесват това: